info@buro-appel.nl +31 6 53 71 72 43

NEN 6060 – Brandveiligheid van grote brandcompartimenten

“Dan los je dat toch op met een gelijkwaardigheidsvoorstel!”

Gebouw tijdens constructieBovenstaande uitspraak horen we veel dezer dagen. De NEN 6060 lijkt het tovermiddel om grote brandcompartimenten te realiseren. Op het eerste gezicht is dat ook zo: je kunt al gauw tegen minimale kosten dure brandwerende voorzieningen uitsparen.

Zoals het bovenstaande al doet vermoeden, zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Het uitgangspunt in veel gevallen is dat uw pand bij brand volledig uitbrandt
  • U niet zonder meer andere of meer activiteiten in uw pand mag uitvoeren zonder dit opnieuw te laten onderzoeken
  • Er vaak een jaarlijkse controle uitgevoerd moet worden door een externe partij

Het is niet onze bedoeling om u te ontmoedigen of bang te maken. De NEN 6060 is een goed en verantwoord alternatief voor veel situaties. Wij vinden echter wel dat wij u als ondernemer of opdrachtgever moeten inlichten over het totaalplaatje.

Onderstaand een korte beschrijving van de NEN 6060 weergegeven.

Op basis van het gelijkwaardigheidsprincipe uit het Bouwbesluit is het mogelijk om grotere compartimenten dan het Bouwbesluit voorschrijft te realiseren. Dit principe houdt in dat afgeweken mag worden van de voorschriften als de voorgestelde oplossing dezelfde mate van veiligheid biedt als bedoeld is met die voorschriften. In dit soort gevallen houdt dit in dat u een rapportage van een onderzoek op basis van de NEN 6060 overlegt aan de gemeente. Vaak kortweg aangeduid als brandrapport.

Met behulp van de NEN 6060 kan maatwerk worden geleverd. Er wordt niet alleen gekeken naar de grootte van een gebouw, maar ook juist naar de functie en wat er in gebeurt of in opgeslagen wordt. Een ijzerwaren handel of constructiewerkplaats bevat een stuk minder brandbare stoffen (vuurlast) dan bijvoorbeeld een meubelshowroom. Door rekening te houden met de vuurlast is het dus mogelijk om grotere compartimenten te realiseren. Ook de daadwerkelijke ligging van een gebouw is van invloed. Wanneer het gebouw wordt gesitueerd op een ruim perceel en de afstanden tot de perceelsgrenzen groot zijn, is het risico op brandoverslag vrijwel niet aanwezig. Het gevolg hiervan is dat de gevels in zo’n geval een lage of geen weerstand tegen brandoverslag behoeven te bezitten.

De NEN6060 biedt ook mogelijkheden voor bestaande bouw en/of industriefuncties om een hogere vuurlast in het gebouw te realiseren.

 

Neem contact met ons op om vrijblijvend uw mogelijkheden te verkennen of bekijk onze andere diensten.

Ontruimingsberekeningen  – Bouwplantoetsing – Brandoverslagberekeningen – Ontruimingsplannen – Vuurlastberekeningen – Advies en bemiddeling

 

Bewaren

Bewaren